Söz&Kalem Dergisi - Sena Elçi
Kitap: DİJİTALİZİM
Yazar: SAİD ERCAN
Yazar Hakkında
1981 Yılında Giresun’da doğdu. İlköğretim ve Liseyi Yalova’da okuyan yazar 2004 Yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. 2010 Yılında Türkiye’nin ilk sosyal medya radyo programını hazırlayıp sundu. 2012 Yılında Uluslararası Sosyal Medya Derneği USMED kurucu yönetim kurulu başkanı oldu. USMED Akademi kapsamında çeşitli üniversitelerde Sosyal Medya Eğitimleri verdi. Türkiye’nin bir çok ilinde sosyal medya konferanslarına katıldı, vatandaş gazeteciliği, online itibar ve kriz yönetimi, sosyal medya uzmanlığı vb konularda makaleleri yayınladı. Türkiye’nin ilk uzaktan sosyal medya uzmanlığı eğitimini düzenleyen ekibin içinde yer aldı. Yazar, halen Marmara Üniversitesi iletişim Fakültesinde akademik kariyerine devam etmektedir.
Kitap Hakkında
Kitap, her geçen gün daha da artan dijital mecraların faydaları ve zararları üzerine yazılan bir eserdir. Sosyal ağların ne olduğunu, nasıl gelişip yayıldığını anlatan yazar teknolojiye ayak uydururken nelere dikkat etmemiz gerektiğini dile getirip çözüm yollarını söylemiştir. İster istemez içinde bulunduğumuz teknoloji çağına ayak uydurmamız gerekiyor. Bunu yaparken ona körü körüne bağlanmadan yol almamızın nasıl mümkün olduğu yazarın sık sık dile getirdiği bir konudur. Sosyal medya alanında olmamızın önemini vurgulayan yazar bu alanda nasıl gelişeceğimizin de üzerinde durmuştur. "Sosyal medyanın sosyolojik, psikolojik, ekonomik etkileri; insanın dijital dönüşümü ile kadim dünya nereye gidiyor? İnsan kaynakları nereye gidiyor? İş dünyası nereye gidiyor. Çocuklarımız nereye gidiyor?" gibi sorulara bu kitapta cevap bulacaksınız.
ÖZET
Sosyal medya hem dünyada hem de Türkiye'de son yıllarda hiç olmadığı kadar popüler hale geldi. Sosyal medya çok sihirli bir platform. İyi kullanırsa vezir kötü kullanılırsa rezil eder. Bu yüzden de daha dikkatli, özenli araştırarak, nasıl faydalı bir şekilde kullanabiliriz diye düşünmemiz lazım. Ölçüyü ve dengeyi kaçırmadan güzel bir şekilde kullanılırsa sosyal medya iyi bir iletişim aracı aslında. Eşyada bir sorun yok. Maalesef ki eşyanın kullanımında bir sorun var. Artık telefonu olmayan kimse kalmadı. Birini arayıp saatlerce gıybet edilerek teknolojiyi günah ortamına dönüştürebilir ya da “kardeşim sabah namazına kalk’’ denilerek teknolojiyi cennet anahtarı yapabiliriz. Telefonu açıp saatlerce sosyal medya da faydasız işlerle uğraşılabilir ya da Değirmen Medya’nın yeni çıkan ‘’Lahmacun’’ videosunu izleyerek zamanımızı faydalı geçirebiliriz :). Bu ve buna benzer faydalarıyla kullanmak tabi ki de mümkün.
Sosyal medyanın bir diğer zararı ise beğenilme korkusu. Daha çok takipçi, daha çok beğeni alma dürtüsü bizi teknolojiye daha da bağlamış durumda. Herkes bir şey ispatlama derdine düşüyor. Kimileri daha mutlu olduğunu göstermek istiyor kimileri başarılı olduğunu vurgulamak istiyor aslında herkes olduğunu değil olmak istediğini sergiliyor. Ortaya özel hayatlar saçılıyor. Aşırıya kaçmak her zaman zarar getirir. Her yerde her zaman ölçülü kalınmalı.
Teknoloji, freni boşalmış bir kamyon gibi ilerliyor. Teknolojiyi çok iyi bilmemiz gerekiyor. Dünyanın kötü gidişatını değiştirmek, teknolojinin dümenine robotlaşmamış insanı yeniden geçirmek için ellimizden geleni yapıp teknolojiyi bir Müslüman şuuruyla kullanmalıyız.