Çoğumuzun zaman zaman niyetlendiği fakat yüksek kur farkından veya gitmek istediğimiz ülkelerin vize konusundaki sıkıntılarından dolayı vazgeçtiği dış ülke seyahatleriyle ilgili aradığınız birçok şeyi yazımızda bulacağınıza ümit ediyorum.
Hiç şüphesiz yurtdışına çıkabilmeniz için ilk şart bir pasaporta sahip olmanızdır. Kıbrıs, Ukrayna ve Gürcistan için pasaport zorunluluğu bulunmamakla birlikte yalnızca kimlik kartınızla giriş yapabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken temel şey ehliyet ile giriş yapamayacak olmanızdır. Saydığım ülkeler dışında geri kalan bütün ülkeler için pasaport zorunluluğu bulunmakla birlikte belirli ülkelerde ekstra vize alma zorunluluğu da bulunuyor.
İlk defa yurtdışına çıkacaksanız vizesiz veya kolay vize alınabilecek rotalar sizler için hem daha ekonomik hem de daha stressiz olacaktır.
Yurtdışına çıkabilmenin ilk şartı bir pasaporta sahip olmanız. Peki ya pasaport için neler gerekli? Kimlik, 1 adet biyometrik fotoğraf, defter ve harç bedelini gösteren makbuzla beraber il veya ilçe nüfus müdürlüklerine başvuru yaparak 1 hafta içinde pasaport sahibi olabilirsiniz. Çok nadir de olsa bazı müdürlüklerdeki şartlar değişebilmektedir bu yüzden başvuru yapacağınız müdürlüğün sitesinden pasaport almak için gerekli evrakları detaylı incelemenizi tavsiye ederiz. Eğer 25 yaşını doldurmamış bir üniversite öğrencisiyseniz pasaport çıkarma konusunda oldukça şanslısınız demektir. Öğrenciler sadece defter bedeli gibi cüzi bir ücreti ödeyerek harçsız pasaport sahibi olabilirler. Pasaportunuz geldikten sonra yapmanız gereken şey dünya haritasını açıp bir rota belirlemek. Daha önce de belirttiğim gibi seçilecek rotanın vizesiz olması işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır. Vize işlemlerinin bitmek bilmeyen prosedür ve masrafları, vize istemeyen ülkelere olan ilgiyi bir hayli artırıyorken, Türkiye’den vize istemeyen ülkeler de gün geçtikçe artmaya devam etmekte. 2020 yılı itibariyle Türkiye’den vize istemeyen ülkeler sandığınızdan çok fazla olabilir.
Rotanız hazır, peki ya uçak biletiniz? Yurtdışına seyahat ederken düşünülen masrafların en başında uçak bileti gelmektedir. Uygun bilet için birçok site karıştırılsa bile çoğu zaman uygun bilete denk gelinmemekle beraber yurtdışına çıkış hayallerinize ara vermek zorunda kalabilirsiniz. Burada yapmanız gereken şey seyahatinizi önceden planlayıp biletinizi çok önceden uygun fiyata alabilmenizdir. Uçak firmalarının zaman zaman çok uygun yurtdışı kampanyaları oluyor ve yurtiçinde bir lokasyondan başka bir lokasyona tek yön bilet fiyatına yurtdışına gidiş-dönüş bileti sahibi olabilirsiniz. Yurtdışına çıkmaya karar verdikten sonra yapmanız gereken kampanya veya uygun bilet kovalamak diyebilirim. Şuna da dikkat etmekte fayda var, bazen bir yere direkt uçuş çok pahalı olabilir. Örneğin İstanbul-Roma uçuşu 200 dolar gibi bilet fiyatına sahipken İstanbul-Atina 30 dolar ve Atina-Roma 70 dolar gibi bir bilet fiyatına sahip olabilir. Burada yapmanız gereken şey Atina aktarmalı Roma bileti almaktır. Çoğu zaman bu yöntem bilet maliyetini yarı yarıya düşürmektedir.
Elinizde bir biletiniz ve rotanız var, sıra çantanızı hazırlamaya mı geldi? Sizlere tavsiyemiz çantanızı en minimal düzeyde hazırlamanız yönünde olacaktır. Zira ‘onu da kullanırım, bunu da kullanırım’ diyerek doldurduğumuz çantalarımız sadece bizlere ayak bağı oluyor ve zaman zaman gezi rotalarımızı bizlere zehir edebiliyor. Gideceğiniz bölgedeki hava durumunu en az bir ay takip edip fikir sahibi olmanız götüreceğiniz giyecekleri şekillendirecektir. Çantanızda olmazsa olmaz olarak muhakkak bir powerbank olmasını tavsiye eder, gideceğiniz yerlerde şarj sorunu yaşamamanızı ümit ederiz. En sık sorulardan biri de şüphesiz yurtdışında telefonumuzu kullanıp kullanmayacağımız yönünde. Bütün operatörler yurtdışında tarifenizi günlük belirli bir ücret karşılığında kullanmanıza olanak sağlıyor. Fakat bu ücretler uzun süreli yurtdışı seyahatlerinizde karşılanması zor rakamlara tekabül edebilir. Bu yüzden gittiğiniz ülkelerde sadece pasaportunuzla hat satın alabilir ve çok uygun fiyatlara yüksek internet kotalı paketlere sahip olabilirsiniz. Sizlere tavsiyemiz gittiğiniz ülkede 3 günden fazla kalacaksanız hat satın almanız yönünde. Yurtdışında arama yaparken de numara başına +90’ı eklemeyi unutmayınız.J
Her şeyiniz hazır peki ya kalacak yeriniz? Bunun içinde sizlere birkaç site önermek istiyorum. Couchsurfing, Airbnb, Booking, Hostel gibi birçok site sizlere konaklama için uygun seçenekler oluşturacaktır. Ben Airbnb’yi tercih ediyorum ve çok düşük fiyatlara evler kiralayıp konaklama işini halledebiliyorum. Evleri seçerken dikkat etmeniz gereken temel şey merkeze yakın veya yürüme mesafesinde olması. Şehir merkezine yürüme mesafesinde bir evde olmanız demek yurtdışında şehir içindeki ulaşım maliyetini minimuma indirmeniz demektir. Ayrıca evi kiralamadan önce kiralama koşullarına bakmanız sizler için daha iyi olacaktır. Zira bazı evlerin özel koşulları olabiliyor. Örneğin kişi sayısı kotası olabiliyor ve fazla her birey için ekstra ücret talep edebiliyorlar. Bunları hepsini detaylı incelemek olası sürprizlerin önüne geçecektir.
Parasal mevzular ve döviz çevirmek yurtdışında zorlanacağınız mevzulardan bir diğeri. Sizlere bu konudaki tavsiyemiz Lira ile gitmemeniz yönünde. Yurtdışında, lirayı gittiğiniz yerin yerel birimine çevirmekte zorlanabilirsiniz. Sizler için en büyük kolaylık daha Türkiye’de iken paranızı her yerde rahatlıkla çevirebileceğiniz Euro, Dolar gibi para birimlerine çevirmek olacaktır. Sizler için bir diğer tavsiyemiz ise yurtdışında paranızı havalimanlarında çevirmemeniz yönünde veyahut şehir merkezine ulaşıncaya kadar yetecek bir miktarını çevirmeniz yönünde olacaktır. İnternetten güncel kuru takip edip en yakın oranı veren bir döviz bürosu muhakkak bulacaksınızdır. Tüm paranızı çevirmeyip günlük ihtiyacınız kadarını çevirmeniz sizler için garantör niteliğinde olacaktır. Pasaportunuz, biletiniz, çantanız, konaklama yapacağınız yer hazırsa havalimanına doğru yola çıkabiliriz sanırım. Uçuş gününe başka hiçbir işinizi sıkıştırmayıp sadece uçuşa odaklanmanız daha iyi olacaktır. Online check-in yapmanız sizlere havalimanında zaman kazandıracak ve karmaşadan kurtaracaktır. Havalimanına varınca yapmanız gereken ilk şey yurtdışı çıkış pulu almaktır. Yurtdışı çıkış puluna sahip olmadan yurtdışına çıkamazsınız. Bayram veya tatillerde oluşacak kalabalığı göz önünde bulundurup havalimanına en az iki saat öncesinde bulunmanızı tavsiye ederiz. Pasaport kontrol noktasını geçtikten sonra uçuş için hazır sayılırız. Bu arada unutmadan söylemek istediğim başka bir husus daha var. Pasaportunuzun geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır. Son kullanma tarihine 2-3 ay veya daha az bir süre kalan pasaportla, nasıl olsa bir hafta kalıp geri döneceğim mantığıyla yurtdışına çıkamazsınız ve gittiğiniz ülke tarafından ülkeye alınmayıp geri gönderilirsiniz. Bu yüzden pasaportunuzun geçerlilik tarihine dikkat ediniz.
Keyifli bir uçuşun ardından gitmek istediğiniz ülkeye vardığınızı varsayarak sizleri uçak çıkışında bekleyen polis ordusuyla tanıştırmak istiyorum. Resmi pasaport kontrol noktasından önce pasaportları kontrol eden ve nerede konaklayacağınız, niçin geldiğiniz gibi sorular soran memurlar ile muhatap oluyorsunuz. İlk aşamayı geçtikten sonra pasaport kontrol noktasında memurlara güler yüzlü olmayı ihmal etmeden geçebileceğinizi ümit ediyorum. Daha önce birçok ülke gezmiş olmanız sizler için zaman zaman referans olacaktır. Boş bir pasaport, sorulan soru sayısını artıracak ve bu da sizi tedirginliğe sevk edecektir. En nihayetinde ülkeye girdiğinizi varsayıyor, keyifli seyahatler diliyorum.
Yurtdışında iken nelere dikkat etmemiz gerekentiğini incelediğimiz yazımızla bir sonraki ay sizleri aynı yerde bekliyor olacağız.
Söz&Kalem - Murat Çöklü