Söz&Kalem Dergisi - Ahmet Şimşek
75 yıl boyunca fiili olarak Filistin’e karşı sistematik bir şekilde işgal politikasını sürdüren siyonist işgal rejimi, on binlerce Filistinli Müslümanı katlederek evlerini zorla ellerinden aldı. Okul, hastane ve yerleşim yerlerini bombalayarak yüzbinlerce kişinin evsiz kalmasına, yaralanmasına ve ölümüne sebep olmuştur. Mescid-i Aksa’ya girişlerini yasaklayarak Müslümanların mukaddesatlarına el attılar. Dünya medyasının bu katliamlara sessiz kalması ve üç maymunu oynaması siyonist işgal rejiminin daha da azgınlaşmasına sebep olmuştur. Başta Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere olmak üzere batılı ülkelerin desteğini arkasına ilan siyonist işgal rejimi; Filistin’e gelen her türlü yardıma engel oluyorlar. Bu bağlamda siyonist işgal rejiminin 75 yıl boyunca ambargosuna maruz kaldılar. Hapishaneye dönüştürülmüş bir şehir. Bu yazımızda 75 yıllık işgal süresi boyunca işgalcilere karşı gösterilen bazı direnişleri ele alacağız.
1.İntifada | Taş İntifadası
8 Aralık 1987'de siyonist işgal rejimi, Gazze Şeridinde bir kamyonla Filistinli işçilerinin üzerine sürerek 4 kişiyi öldürmesi “Taş İntifadası” olarak isimlendirilen Birinci İntifada'nın fitilini ateşlemiştir.
Daha sonra Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda olayı protesto eden Filistinliler ile siyonist işgal rejimi arasında 9 Aralık 1987'de "kanlı" çatışmalar başladı ve bu olaylar Gazze Şeridi ile Batı Şeria’ya ve Doğu Kudüs’ün çeşitli bölgelerine yayıldı.
Birinci İntifada'nın en önemli yapı taşlarından biri de Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas’ın silahlı direnişle Filistin sahasında yer alması oldu.
Siyonist işgal rejiminin işgaline karşı silahlı ve siyasi mücadele veren en büyük İslami hareket konumundaki Hamas, 1987'de Şeyh Ahmed Yasin liderliğinde kuruldu.
Resmi verilere göre "Taş İntifadası" sırasında Siyonist işgal rejimi'in saldırıları sonucu 241'i çocuk 1162 Filistinli şehit olurken, yaklaşık 90 bin kişi yaralandı.
2.İntifada
Dönemin siyonist işgal rejiminin Başbakanı Ariel Şaron, 28 Eylül 2000'de askerlerinin koruması altında Mescid-i Aksa'nın avlusunda dolaşması İkinci İntifada'nın fitilini ateşlemiştir.
Filistinlilerle siyonist işgal rejiminin askerleri arasındaki çatışmalarda 7 Filistinli şehit olurken, 250 kişi ve 13 Siyonist yaralandı. Bu çatışmalar daha sonra Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ne sıçradı.
Çatışmaların üçüncü gününde, bir duvarın dibine sığınan Filistinli silahsız bir baba ve 11 yaşındaki oğlu Muhammed ed-Durra'nın kendilerini korumaya çalışırken Siyonist askerlerin doğrudan ateşine maruz kaldılar. Durra'nın şehit olmasının ardından Filistin halkı sokaklara çıktı ve gösteriler düzenledi.
İkinci İntifada, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, silahlarını geliştirerek siyonist işgal rejimie karşı roket yapımına başladı. Kassam Tugayları'nın 26 Ekim 2001'de ateşlediği yerel yapım ilk roket Sedirot yerleşim birimine düştü.
Bu süreçte Hamas'ın kurucu lideri Şeyh Ahmed Yasin, 22 Mart 2004'te sabah namazı çıkışında tekerlekli sandalyesinin üzerinde iken siyonistlerin hava saldırısı sonucu şehit oldu.
İkinci İntifada sırasında 4 bin 412 Filistinli şehit olurken 48 bin 322 Filistinli de yaralandı. Aynı zamanda 1069 siyonistte öldürüldü ve 4 bin 500 siyonistte yaralandı.
Kudüs Kılıcı
7 Mayıs 2021’de yatsı namazı sırasında Mescid-i Aksa'yı basarak cemaate plastik mermi ve ses bombalarıyla müdahale eden siyonist işgal rejimi 205 Filistinliyi yaralamıştır. Bir gün sonra ise Mescid-i Aksa'da nöbet tutan Filistinlilere göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve ses bombalarıyla saldırmış, olayda 331 kişi yaralanmıştı.
Filistin Sağlık Bakanlığı, Siyonist işgal rejimi'in Gazze'ye saldırısında 9'u çocuk 20 Filistinlinin şehit olduğunu, yaralı sayısının da 95'e yükseldiğini duyurmuştu.
İşgal rejiminin Mescidi Aksa'yı hedef alan baskınlarının ve Şeyh Cerrah Mahallesi'nde ikamet eden Filistinlilerin evlerini yıkması İslami Direniş Hareketi (Hamas)'ın harekete geçmesine sebep oldu. Bu bağlamda Hamas’ın silahlı kanadı İzzettin Kassam Tugayları 10 Mayıs 2021 tarihinde akşam saat 06.00’da işgal rejiminin Kudüs'teki bazı hedeflerine füze saldırısında bulundu.
11 gün süren Kudüs Kılıcı Harekâtı, siyonist işgal rejiminin saldırıları karşısında eğilmedi ve teslim olmadı. Sonuçta savaşın sürüp gitmesinin kendisine ağır bir külfetinin olacağını anlayan işgal rejimi ateşkes sağlanması için Arap ülkelerini devreye soktu ve 21 Mayıs gecesi 02.00'de ateşkesin fiilen başlatılmasıyla savaş sona erdi.
Aksa Tufanı
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı siyonist işgal rejimine "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı bir operasyon başlattı. Gazze'den Siyonist işgal rejimi yönüne binlerce roket atıldı. İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze-siyonist işgal rejimi sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirdi. Bu operasyonlarda 2000’e yakın işgalci öldürülürken 250 kişide esir alındı.
İşgalciler yaşadıkları hezimetin acısıyla Gazze’ye dönük bir soykırıma girişti. Hiçbir kanun ve kural tanımadan Gazze’ye bombalar yağdırmaya başladı. 40 günden fazladır Gazze’yi bombalayan siyonist işgal çetesi, yüzlerce bina ve kamu alanlarını bombaladı. Buna binaen Aksa Tufanı’nın 10. gününde siyonist işgal rejimi, saldırılar sonucu evleri yıkılan sivillerin sığındığı Al Ahli Arab Hastanesine 17 Ekim 2023 akşamında 900 kg’lık füzelerle bombalandı. Saldırıda 471 Filistinli şehit oldu. Saldırıda hayatını kaybeden kişilerin çoğu hastaneye sığınan ve yerinden edilmiş kadın, çocuk, bebek, yaşlı ve hasta kişilerdi.
Siyonist işgal rejimi; bebek, çocuk, kadın, yaşlı, hasta demeden Gazze Şeridin de 40 günden fazladır sürdürdüğü saldırılarda 4 bin 650'si çocuk, 3 bin 145'i kadın olmak üzere 11 bin 320 kişinin şehit oldu. 1.5 Milyondan fazla kişi yerinden oldu. Her yardıma ambargo koyan Siyonist işgal rejimi aynı zamanda Gazze deki fırınları ve hastaneleri bombalayarak halkı açlığa ve ölüme mahkûm ettiler. (Bu veriler 15 Kasım 2023 tarihine aittir.)