Söz&Kalem Dergisi - Sena Elçi
Kitap: Algı Yönetimi ve Manipülasyon
Yazar Hakkında: Mücahit Gültekin,1971 yılında Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu. Uludağ Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünü bitirdi. Aynı bölümde yüksek lisans ve doktora yaptı. Hali hazırda Afyon Kocatepe Üniversitesinde, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik ana bilimi dalında öğretim üyesidir. Yazarımızın çalışmaları birçok dalda olup akademik, anne-baba kitaplığı, araştırma-inceleme kategorilerinde eserler kaleme almıştır.
Kitap Hakkında: İçinde yaşadığımız modern şehir ve metropol hayatında, bir yandan görevler ve karmaşık ilişkiler içinde boğulurken, diğer yandan algı yöneticilerinin manipülasyon temelli kandırma teknikleriyle mücadele etmeye çalışıyoruz. Zira gerçekle aramıza giren manipülatörler gördüklerimizi, duyduklarımızı ve hatta hissettiklerimizi nasıl tabir edeceğimizi belirlemek için profesyonel bir çaba gösteriyorlar. Neticede algı yöneticileri kolaylıkla verebildiğimiz "hayır" deme ve karşı çıkma tepkisini rafa kaldırarak insanları edilgen hâle dönüştüren, uzmanlık kodlarından faydalanmakta son derece başarılıdırlar. Oysa bu savunmasız duruş aile, siyaset ve bilim ilişkileri başta olmak üzere toplumsal alanın değişken katmanlarında bizi enva-i yalanların kurbanları haline getiriyor. Peki, algı yöneticilerinin manipülasyonları karşısında "hayır" demek hepimize neden bu kadar zor geliyor? Mahir yalancıların yönettiği bir dünyada nefes alıp verdiğimizin farkında mıyız? Onaylamadığımız düşünceleri onaylar görünmek pahasına bizi başkalarına adapte eden nedir? Bu ve buna benzer hayatın can alıcı noktalarında bulunan soru işaretlerimize el-cevap diyebilmemiz için sizleri kitap özetine davet ediyorum.
Özet: Kelamıma "Bir şeyin gerçek olması pek o kadar önemli değildir; fakat gerçek olarak algılanması çok önemlidir" sözüyle başlamak istiyorum. Nitekim bir şeyin gerçek olması ve gerçek olarak algılanması bambaşka şeylerdir. Ve bu karambolü hayat sahasında gerçek olup gerçek algılanmayan değerler karmaşasında ansızın yeter diye bağırma isteğini uyandıran yitirmelerle baş başayız. En acı ifadeyle "Mahalle bugün pek çok kişi için bir adresten başka bir anlam ifade etmiyor. İnsanlar bugün kendisinde hiç dokunmadıkları pop yıldızlarının hayat hikâyelerini detaylarıyla öğrenirken komşularının adını bilmiyor." İşte bu hazin sahne aile ve sosyal yaşam çevresinde manipülasyona maruz kalışın adıdır. Bu sebeple ki hayatımız da duygularımızın, düşüncelerimizin, hislerimizin, kararlarımızın, önceliklerimizin ve boş vermişliklerimizin her biri itina ile irade süzgecinden geçirilmelidir.
Zira bunun aksi manipüle edilmiş ve yok edilmiş hayatlar demektir. Çünkü "Eğer sizin kendiniz için planladığınız bir gelecek yoksa sizin için planlamış bir geleceği taşıyacaksınız demektir." Kelamımızı nihayete erdirecek olursak “Algı yönetmenleri ve manipülatörler, bütünü parçalamak ve sadece seçilen parçayla bizi muhatap kılarak zihinlerimizi yönlendirmek ister. Gerçekte bize gösterilen parça, kendi içinde olumlu bir anlama sahipken, ait olduğu bir bütünle birlikte görülünce bizim için zararlı tehlikeli hatta ölümcül bir anlama gelebilir." Evet, tehlikenin ölümcüllüğün farkına varmanın esasında kolay olmadığını anlıyoruz ve bu meşakkatli yolda bu kitabımızın bizlere el feneri hüviyetinde olmasını rabbimden diliyorum.
Bu kitapta;
-Kandırmanın yolları
-Algı yönetiminin anahtar kavramı: özgürlük
-Bilimle algı yönetimi ve maniplasyon
-Mekke ve Medine’de algı yönetimi ve maniplasyon
-Kandırılmaya yatkın kişilik ve aldatılmanın psikolojisi
- Algı yönetimi ve maniplasyona karşı direnme
gibi konulara vakıf olacaksınız. İyi okumalar.