Söz&Kalem Dergisi - Ahmet Şimşek
Hz. Âdem as’dan günümüze kadar yaptığı katliamları, haksız kazançları, gasp ettikleri ve sömürdüğü yerleri kendilerine meşru gösteren bir kavim ve topluluk olmamıştır. Yahudiler dışında! "Onlar (Yahudiler) nerede bulunurlarsa bulunsunlar, Allah'ın ahdine ve insanların (müminlerin) himayesine sığınmadıkça, kendilerine zillet (damgası) vurulmuştur; Allah'ın hışmına uğramışlar ve miskinliğe mahkûm edilmişlerdir. Çünkü onlar, Allah'ın âyetlerini inkâr ediyorlar ve haksız yere peygamberleri öldürüyorlardı. Bu da, onların isyan etmiş ve haddi aşmış bulunmalarındandır”(Âl-i İmrân 112)
Siyonizm | İşgal | Gasp
Siyonizm sözcüğü, İbranicedeki Siyon sözcüğünden türetilmiştir. İsmin kökeni, Kudüs yakınlarında bulunan Siyon Dağı'na veya Siyon Kalesi'ne dayatılmaktadır.
Yahudi milliyetçiliğini tanımlamak için kullanılan bir terim olarak "Siyonizm," ilk milliyetçi Yahudi öğrenci hareketi Kadimah'ın kurucusu Avusturyalı Yahudi yayımcı Nathan Birnbaum tarafından, kendi çıkarttığı Selbstemanzipation adlı gazetede, 1890 yılında ortaya atılmıştır.
Siyon kelimesine dayanan Siyonizm ise Yahudi halkının “tarihî yurtlarına dönüşü” manasında Filistin’de Yahudi devleti kurmayı hedefleyen siyasî hareketi belirtir. Bu bağlamda hak sahibi olmadığı toprakları gerek illegal siyaside gerekse de saldırgan bir şekilde fiilen işgal etmektedir.
israilin Filistin’de Yaptığı Katliamlar
Şeyh Beldesi Katliamı
31 Aralık 1947’de siyonist çeteler, beldede; erkek, kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan 6 kişiyi evlerinin içinde veya yakınlarında katlettiler.
Deyr Yasin Katliamı
10 Nisan 1948’de İrgun ve Stren gruplarına bağlı siyonist çeteler, gece saat ikiden gündüz öğle vakitlerine kadar evleri arayarak 360 köylüyü evlerinden dışarı çıkardılar ve köyden ayrılmadan önce duvarların önüne dizip toplu hâlde katlettiler.
Ebû Şûşe Köyü Katliamı
14 Mayıs 1948’de siyonist çeteler, Deyr Yasin köyü yakınlarındaki Ebû Şûşe köyüne şafakla birlikte girip 50 Filistinliyi kafalarına kurşun sıkarak katlettiler.
Tantura Katliamı
22 Ağustos 1948’de Tantura köyüne şafak vakti giren Cumartesi Taburu siyonist çetesi, 90 kişiyi öldürdü.
Kubye Katliamı
14 Ekim 1953’te İsrail ordusu, sonradan başbakan olan Ariel Şaron’un komutasındaki 600 kişilik bir grupla Kubye köyüne girerek 56 evi arayıp 200 nüfuslu köyden 67 erkek, kadın, çocuk ve yaşlıyı katletti, diğerlerini de yaraladı.
Kalkila Katliamı
İsrail ordusu, 10 Ekim 1956’da 1948 sınırlarında yer alan Kalkila köyüne havadan ve karadan saldırarak 70 kişiyi katletti.
Kefer Kasım Katliamı
29 Ekim 1956’da Kefer Kasım köyüne giren İsrail askerleri, 49 kişiyi köyün dışına çıkararak katlettiler.
Han Yunus Katliamı
3 Kasım 1956’da Gazze’nin güneyindeki Han Yunus köyüne giren İsrail askerleri 250’den fazla Filistinliyi katlettiler; bir sonraki gün buna 275 kişi daha eklendi. “Dokuz gün süren katliamda katledilenlerin sayısı 600’ü bulmuştur.
Mescid-i Aksâ Katliamı
8 Ekim 1990’da Yahudilerin Mescid-i Aksâ’ya girmek istemelerine karşılık Kudüs halkının karşı koyması üzerine 21 Kudüslü siyonistler tarafından katledildi.
Haremü’l-İbrahim Katliamı
25 Şubat 1994’te el-Halil şehrindeki Halil İbrahim Camii’nde sabah namazını kılan Filistinlilere, Baruch Goldstein isimli ABD kökenli, doktor bir Yahudi yerleşimci, M-16 otomatik silahıyla ateş açarak 29 Filistinliyi öldürüp 125 Filistinliyi de yaraladı.
Cenin Katliamı
Batı Şeria bölgesindeki Cenin’de, 1948’de yerlerinden olan Filistinliler için yapılan bir kilometrekarelik kampta İsrail saldırılarından kaçan 13.755 Filistinli, BM gözetimi altında yaşıyordu. 4 Nisan 2002 gecesinde İsrail ordusunun kampa havadan ve karadan gerçekleştirdiği saldırıda 4.000 kişi evsiz kalırken 1.300 kişi katledildi. İsrail’in 29 Mart’ta “Koruyucu Duvar Operasyonu” adı altında başlattığı bu katliam, Filistin tarihinin en büyük katliamlarındandır.
Kudüs Kılıcı
İşgal rejiminin Mescidi Aksa'yı hedef alan baskınlarının ve Şeyh Cerrah Mahallesi'nde ikamet eden Filistinlilerin evlerini yıkıp burayı tahliye etmeyi amaçlayan saldırılarının artması üzerine İzzettin Kassam Tugayları, 10 Mayıs 2021 tarihinde akşam saat altıda işgal rejiminin Kudüs'teki bazı hedeflerine füze saldırısı gerçekleştirmesiyle başladı.
11 gün süren Kudüs Kılıcı Harekâtı’nda siyonist işgal rejiminin saldırıları karşısında eğilmedi ve teslim olmadı. Sonuçta savaşın sürüp gitmesinin kendisine ağır bir külfetinin olacağını anlayan işgal rejimi ateşkes sağlanması için Arap ülkelerini devreye soktu ve 21 Mayıs gecesi 02.00'de ateşkesin fiilen başlatılmasıyla savaş sona erdi.
Aksa Tufanı ve El Ehli Baptist Hastanesi Katliamı
75 yıldır fiili olarak Filistin’e karşı sistematik bir şekilde işgal politikasını sürdüren israil, on binlerce Filistinli Müslümanı katlederek, evlerini zorla ellerinde aldı. Okul, hastane ve yerleşim yerlerini bombalayarak yüzbinlerce kişinin evsiz kalmasına, yaralanmasına ve ölümüne sebep olmuştur. Mescid-i Aksa’ya girişlerini yasaklayarak Müslümanların mukaddesatlarına el attılar.
Bu bağlamda Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı israil'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze'den işgal topraklarına binlerce roket atıldı. İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze-israil sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti. Bu operasyonlarda 2000’e yakın işgalci öldürülürken 250 kişi de esir alındı.
Aksa Tufanı operasyonu sonrası gerek istihbarat eksikliği gerekse de verdiği kayıplarla rezil olan ve gözünü kan bürüyen işgalci siyonistler ABD ve emperyaslist ülkelerin de desteğiyle Gazze’ye dönük bir soykırıma başladı. Hedef gözetmeksizin sivil alanları bombalayan işgalci siyonistler bu saldırılar sonucu evleri yıkılan sivillerin sığındığı Al Ahli Arab Hastanesine 17 Ekim 2023 akşamında 900 kg’lık füzelerle bombalandı. Saldırıda 471 Filistinli şehit oldu. Saldırıda hayatını kaybeden kişilerin çoğu hastaneye sığınan ve yerinden edilmiş kadın, çocuk, bebek, yaşlı ve hasta kişilerdi. Siyonistlerin hiçbir kural tanımadan giriştiği bu soykırımda en büyük destekçisi işgalci ABD ve emperyalist batılı ülkeler olduğu için bu katliamlara ses çıkaran ve yaptırım uygulayan olmadı.
Kaynak
Mescid-i Aksâ, Kubbetu’s Sahra, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi(TDV)
Turan, DR. Abdulkadir, Kudüs Raporu, Stratejik Düşünce ve Analiz Merkezi(SDAM) 2018, http://sdam.org.tr/haber/164-kudus-sorunu/